Menü Bezárás

A mezőmadarasi meteorit a 2022-es év meteoritja !

A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) 2021. december 14.-én tartotta éves közgyűlését.

A társaság a jövő évi, 2022-es “Év meteorit”-jának egyik kivételes jelentőségű régi magyar meteoritunkat a Mezö-Madaras L3.7 kondritot választotta. Mezö-Madaras a meteorit hivatalos neve a Meteoritical Bulletinben.
A közismertebb nevén mezőmadarasi meteorit 1852. szeptember 4-én hullott Mezőmadarason, az akkori Marosszéken Erdélyben. A terület akkor az Osztrák császársághoz tartozott, ma Románia. A hivatalos ismert tömege 22,7 kg.
A meteorit rendkívüli jelentőségű, számos tudományos munka, kutatás tárgya volt és ma is az, kutatási eredményeit felhasználták a NASA 1960-as évekbeli holdraszállására készülő geológiai programjában is.
Az MMT 2022-ben tervezett meteoritikai témájú konferenciáján előadást, illetve Meteoritika című szaklapjában cikket tervez erről a kivételes szépségű meteoritról. Ritka és ma már gyűjtők számára szinte elérhetetlen, főként múzeumokban található meteorit ez. Különösen szép példánya található a budapesti Természettudományi Múzeumban, javasoljuk ott megnézni.
A Mezö-Madaras a Meteoritcal Bulletinben:
A képen a meteorit egy végszelete látható.
Figyeljük meg a sűrűn elhelyezkedő kerek foltocskákat, a kondrumokat, melyek naprendszerünk kezdeti korszakának üvegesedett ásványcseppjei, főként olivin és piroxén ásványokból állnak.