Menü Bezárás

Fényes tűzgömb 2022. január 13.-án

Nagyon fényes tűzgömb tűnt fel Magyarországról is láthatóan 2022. január 13.-án este 18:08-kor (KözEi)
A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat (MTH) győri teljes égbolt kamerájának felvételén jól látható a zöldes színű többször is robbanó, nagyon fényes égi jelenség.
A szokatlanul lassú, zöldes tűzgömböt, a részben felhős égbolt ellenére hálózatunk több kamerája is rögzítette, hogy földet értek-e darabjai, azt később szakembereink mondhatják meg.
Győri kameránk a jelenséget északi irányban látta, tehát a tűzgömb Szlovákia légkörében tűnhetett fel. A földrengésjelző obszervatóriumok elérhető mérései szerint, jelentős hangrobbanásra utaló jelet nem láttunk, ezért meteorit földetérésének valószínűsége igen csekély.
Videó a tűzgömbről:

Az utolsó képen a Magyar Tűzgömbkamera Hálózat egyik pályaszámoló szakemberének Jäger Zoltánnak az előzetes kimérését láthatjuk a tűzgömb pályájáról. A győri all-sky kameránk képei jól kimérhetők, a zalegerszeginek már kissé távolabb volt a meteor, így a mérés emiatt pontatlanabb.  A jelenség Lengyelország DNy-i részén Goleszóv felett 107 km magasan indult, átvágott Csehország DK-i a szlovák Szenice felett 39 km magasan hunyt ki. Valószínűleg maradványai elégtek.