Menü Bezárás

Újabb fényes tűzgömb Magyarország felett 2022. február 10.-én

Hosszú pályavonalú fehér fényű tűzgömb látszódott Magyarország felett 2022. február 10. én este 19:00-kor (Közép-európai idő).

A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat (MTH) bajai, bükki, győri és zalaegerszegi teljes égbolt kamera állomásai rögzítették a jelenséget. Köszönhetően annak, hogy az ország felett derült volt az ég.

A hullást kb. 5 másodpercen keresztül lehetett megfigyelni. A világűrből beérkező néhány deciméteres test körül a pálya első felén közel egyenletesen fénylett fel a több ezer C fokra a gerjesztett plazmacsatorna. A csúcsfényesség környékén -6, -8 magnitúdó fényességet ért el a meteor, ami valamivel meghaladja a Vénusz bolygó legnagyobb fényességét. Ezt követően fényessége csökkent miközben anyagdarabok szakadoztak le róla, ezt szaknyelven fragmentálódásnak nevezik.
Az AMS78 jelű bajai állomásunk a tűzgömböt a Nagy Medve (Ursa Major) csillagkép irányában északra, a győri AMS90-es állomásunk közel függőlegesen lefelé hullva dél-keletre látta a hullást a Canis Minor, Monoceros csillagképekben. A két kamera adatai szerint a hullás Magyarország felett történt.
Az elért legnagyobb fényessége miatt valószínűsítjük, hogy a tűzgömb teljes anyaga elégett, elporladt a magaslégkörben.
A nagyközönség megnyugtatása érdekében elmondjuk, hogy ilyenkor január-február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, csupán azért tűnik, hogy több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások, mint amilyen az MTH hálózata is.
Az MMT azért építette ki kamerahálózatát, hogy a modern eszközök segítségével, kimérhetők legyen a meteoritot produkáló tűzgömbök. Szakembereink így ki tudják majd számítani, a hulló test pályáját, a fénykihunyás után a szelek által módosított, közel szabadesésben történő testek lehullását, és végül a hullási zónát. Hogy ezután szakszerűen megkereshessük az új magyar meteorit darabjait, amit aztán reményeink szerint magyar kutatók megvizsgálhatnak. Ami már csak azért is lenne szenzáció, mert a legutolsó szemtanús, tehát dokumentált magyar meteorit 1944. május 3.-án hullott Mike község mellett, tehát 78 éve nincs szemtanús hullású magyar meteorit !

A bajai és győri kameráink felvételei:

A bajai kamera videofelvétele:

 

 

A tűzgömb utolsó 0,7 másodpercének történései:

látható az anyagdarabok leválása és önálló pályán való hullása

A tűzgömb pályája  ( Jager Zoltán kollégánk számításai szerint):

77,7 km-magasan indult és 39,8 km-en hunyt ki, nagyjából a Kecskemét Kiskunfélegyháza vonalon