Menü Bezárás

Újabb fényes tűzgömb – 2022. február 17. 22:58

Újabb fényes tűzgömböt detektált a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT), Magyar Tűzgömbkamera Hálózata (MTH).

Az egyenletesen felfényesedő sárga fényű tűzgömböt 2022. február 17.-én éjjel helyi idő szerint 22:58-kor detektálták az MTH bükki AMS92, győri AMS90 és a zalaegreszegi AMS91 jelű allsky7 állomásai. A meteor a bükki állomásunk felvételén volt a legfényesebb, mert valószínűleg ez lehetett hozzá legközelebb. A Bükkből a Cepheus csillagképben látszódott a -8 -10 mg fényességűre becsült fényes meteor, időtartama kb. 2,5 másodperc. Látható anyag darabolódás, illetve több robbanás ezúttal nem volt. Irányát tekintve az AMS92 állomás É-Ny és É között látta, magasságát is nézve a tűzgömb valahol Szlovákia felett fénylett fel, anyaga valószínűsíthetően ismét teljesen elégett. 2021. december 7.-e óta ez a 7. (!) fényes tűzgömb ami Magyarországról is látható volt, ilyenkor nem szokatlan az ilyen fényes meteor aktivitás, a meteorfizikai szakma előtt már régebb óta ismert, hogy december-február időszaka a tűzgömb szezon.

Tűzgömbök azok a fényes meteorok, amik elérik vagy meghaladják a Vénusz bolygó legnagyobb látható fényességét a – 5  fényrendet, vagy ahogy a csillagászatban nevezik, magnitúdót. Ha a tűzgömb hanghatással, pl. hangrobbanással, vagy többszörösen robbanó anyag esetén mennydörgés sorozattal jár, akkor bolidának hívják. Azok a bolidák amelyek fényessége meghaladja a -17 magnitúdót, a szuperbolidák. Ezek megmaradó anyaga igen nagy valószínűséggel eléri a felszínt, a földre hullott tűzgömbök anyagát nevezzük meteoritnak.

A bükki állomásunk felvétele:

A győri állomásunk felvétele:

A bükki állomás videója:

A tűzgömb kimért fénygörbéje:

A tűzgömb pályája térképen:

Jäger Zoltán kollégánk tájékoztató pályaszámítása szerint a tűzgömb Szlovákiában kb. Rozsnyó felett 71 km magasan tűnt fel és 43,3 km magasan hunyt ki. A pozíciószámítást megnehezíti, hogy kimérhetően csak két állomásunk rögzítette az eseményt.

 

 

Tájékoztató megjegyzés !

A nagyközönség ismételt megnyugtatása érdekében elmondjuk, hogy ilyenkor január-február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, csupán azért tűnik, hogy több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások, mint amilyen az MTH hálózata is.

Az MMT azért építette ki kamerahálózatát, hogy a modern eszközök segítségével, kimérhetők legyen a meteoritot produkáló tűzgömbök. Szakembereink így ki tudják majd számítani, a hulló test pályáját, a fénykihunyás után a szelek által módosított, közel szabadesésben történő testek lehullását, és végül a hullási zónát. Hogy ezután szakszerűen megkereshessük az új magyar meteorit darabjait, amit aztán reményeink szerint magyar kutatók megvizsgálhatnak.