Menü Bezárás

2024BX1 előrejelzett becsapódású aszteroida – meteoritok !

új frissítés (ld. lent): 2024.01.26. 17:00 CET

2024. január 21-én, szombatról vasárnapra virradó éjjel, nem sokkal 2:30 (CET) egy nagyon fényes bolida tűnt fel Észak-Németország felett. Annyira fényes volt, hogy nemcsak Németországból, hanem egész Közép-Európából ( így például Győr mellől is a Magyar Tűzgömbkamera Hálózat AMS90 jelű állomásáról, de Fülöpszállásról is AMS207 ! ), vagyis olyan helyekről is megfigyelhető volt, ahol akkoriban tiszta volt az idő. A beérkező testet Sárneczky Krisztián magyar csillagász körülbelül 3 órával a Földdel való ütközése előtt fedezte fel a piszkéstetői 60 cm-es Schmidt teleszkóppal, 22:48-kor, CET (ő most ezzel  az egyik világcsúcstartó hiszen ez a 3. ilyen felfedezése, gratulálunk neki ezúton is !). A becsapódást tizenkét másik európai obszervatórium megfigyelései is megerősítették, magát az információt körülbelül 90 perccel az ütközés előtt tették közé a közösségi médiában. A becsapódás helyét és idejét helyesen becsülték meg, azaz Berlintől nyugatra körülbelül fél órával éjfél után 00:30 UT. Egyes megfigyelők ez alapján már célirányosan figyelhették ezt a kivételes csillagászati jelenséget.

2024. január 21.-én 00:32:38 UT-kor tehát egy 100 kg súlyú kisbolygó lépett be a Föld légkörébe egy nagyon meredek, a Föld felszínéhez képest 75,4 fokos dőlésszögű pályán. A bolida megközelítőleg nyugatról keletre haladt, ahogy a mellékelt képen a fényút Föld felszínére való vetülete részletesebben is látható, Berlintől nyugatra. A video felvételeken a bolida 96,5 km magasságban kezdett felfényleni, maximális abszolút fényessége -14,5 magnitúdó 33,8 km-en (az abszolút fényesség a 100 km-ről látható fényét jelöli), vagyis még a telihold fényénél is erősebb volt és Berlin központjától körülbelül 50 km-re nyugatra 22,9 km-en – alacsonyan ! – hunyt ki. Ez az adat a felszínt ért meteoritok valószínűségének tekintetében igen jónak minősíthető.

A beérkező test kezdetben 15,2 km/s sebességgel mozgott, a 75 km-es fényútját 5,5 másodperc alatt tette meg. A bolida fényútja igen különös volt, nagy fényerő-változások jellemzik, számos igen jelentős hirtelen felfénylés mellett.

A bolida mozgásának dinamikájából, fotometrikus modellezéséből az következik, hogy bár eredeti tömegének túlnyomó része a légkörön való áthaladás során elégett, nagyon valószínű, hogy nem elhanyagolható számú és mennyiségű meteorit darabok felszínt értek, akár 150 gr-os. A várható össztömeg (TKW) becslése nehéz, talán a múlt évi francia 2020CX1-éhez hasonlatos 1-2 kg. A mellékelt szórás mező térkép később pontosításra kerül, amint beérkeznek a nagy pontosságú magaslégköri szelek aznapi mérési adatai.

A fényútból nyert adatokból az következik, hogy a Földdel való ütközés előtt ez a meteoroid egy Apolló típusú átlagos kisbolygó volt, ami viszonylag kis excentricitású elliptikus pályán keringett a Nap körül. A pálya féltengelye 1,33 AU (1 AU kb. 150 millió km), mindössze 7,2 fokkal dőlik a Föld keringési síkjához (ekliptika), míg egyik Nap körüli keringése 1,54 évig tartott.

Jelenleg kereső csapatok tartózkodnak a helyszínen, a NASA neves kutatója Peter Jenniskens is ott van. A hullásra sanszos keresési terület kb. 50-50 %-ban erdős és mezőgazdasági művelésű. A művelt talaj rendkívül felázott, épphogy elolvadt az elmúlt napokban hullott hó, esett az eső és nagy sár, sőt belvíz van. Mivel a szórásmező térkép nyilvános ( akárcsak a múlt évi francia 2023CX1 aszteroida hullásánál) így várható volt, hogy nagyszámú kereső lepi el a környéket. Az első meteorit példányokat 2024. január 25.-én találták, ez lett a 2024-es év első szemtanús meteorithullása. Ez a világ 4.-ként megtalált és előrejelzett becsapódású égitestből lett meteoritja !

A Magyar Meteoritikai Társaság kereső expedíciója 2024. január 27.-én éjjel indul, bár egy tagunk már a helyszínen van napok óta, a fejleményekről beszámolunk.

frissítés – 2024.01.26. az első magyar ember által itt megtalált meteorit + további példányok

Balla Zoltán és Gucsik Bence a mai napon csupán egy óra keresés után egy szép, 114 gr-os nagyobb, újabb meteorit példányt talált ! Gratulálunk nekik.

Az első magyar találat – Balla, Gucsik 2024. január 26. reggel

 

 

Kora délután David Göttlich is közzétette Facebook oldalán, hogy ő is talált egy példányt.

 

A Berlini Museum für Naturkunde Dr. Peter Jenniskens (NASA) vezette csapata is talált egy kisebb példányt.

frissítés – 2024.01.25. megvan az első meteorit példány

A mai napon egy 4 fős professzionális keresőkből álló csapat megtalálta a meteorit 3 darabra törött összes 172 gr-ot nyomó példányait, az előrejelezett vonaltól kissé délebbre. A meteorit breccsás szerkezetű, fehér földpátos szemcsékkel és sötétebb kékes-szűrkés mátrixal. Ami érdekes, hogy bár folyásnyomok láthatók a felszínen/külső kérgen, de maga a sötét, barnás olvadási kéreg NEM ! Ennek oka lehet talán az, hogy ez a darab nagyon mélyre, akár 20 km alá is jött amikor átváltott a sötét repülési szakaszára. A találat pontos GPS koordinátái még nem ismertek, de nagy a sansz arra, hogy a kereső csapatok átértékelik az eddigi keresési területeiket a 2024.01.25.-ei találat fényében. A következő képeken a csapat és a megtalált meteoritok láthatók.

frissítés – 2024.01.22. újabb, pontosabb szórásmező számítás

az eredeti 4 videó helyett további 10 állomás adatai lettek figyelembe véve, ugyanakkor újraszámolták az adatokat a Cseh Hidrometeorológiai Intézettől (Dr. R. Brožková, ČHMÚ) kapott pontosabb széladatok alapján. Az újraszámolás nem túl jelentős változást okozott a pályán, talán a legjelentősebb, hogy a tűzgömböt az allsky7 rendszer AMS16 Ketzür állomásán (lényegében a jelenséghez legközelebbi észlelés volt ez) az egész bolidát 1,6 km-rel alacsonyabban rögzítették, mint eredetileg gondolták. Az újraszámolt szórásmező kissé észak-keleti irányban eltolódott.

Az új hullási zóna azt a legvalószínűbb területet fedi le, ahol a meteoritok túlnyomó többségét találhatjuk, de nem kizárt, hogy a meteoritok kis százaléka ezen kívül is elhelyezkedhet. A meteoritok darabszáma, tömege az alkalmazott fragmentációs modell szerinti, azaz a bolida fékezését és radiometrikus fénygörbéjét veszik itt számításba. Érdekesség, hogy a legközelebbi AMS16 állomásról készült videó elemzéséből kiderült, hogy a legnagyobb meteorit akár 300 grammot is nyomhat ezzel a TKW is változhat pozitív irányba.

Forrás (P. Spurny, allsky7, Facebook, Discord, X, Kormos Balázs MMT):

https://www.asu.cas.cz/~meteor/bolid/2024_01_21BX1/?fbclid=IwAR16p6ujogViewJvSZCo9gDSl7fLIGBT8xAaLwbtcwMalOloo8-cX3A6-GI&mibextid=xfxF2i

 

a bolida 5,5 másodperces útjának jellemzőbb fázisai az allsky7 rendszer AMS16-os állámásáról, jól láthatók a robbanások és az erős fragmentálódás (több részre darabolódás), credit: allsky7, Mike Hankey, Sirko Molau, Kereszty Zsolt

a január 22.-i frissítés újraszámolt, pontosabb szórásmező térképe 2-3. kép credit: P. Spurný, J. Borovička, L. Shrbený, a Cseh Köztársaság Tudományos Akadémiája

a bolida útjának vetülete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

az első adatok alapján számolt szórásmező ( pontosabb szél és további 10 állomás adatai nélkül, ez megváltozott a frissítéssel ! )

 

a 2024. január 22.-i keresés helyszíni fotói, jól kereshető, bejárható területek is vannak (credit: Dr. Csizmadia Szilárd DLR, allsky7

 

 

Kereszty Zsolt, Magyar Meteoritikai Társaság