Menü Bezárás

Magyar Meteoritok Tagozat

A Magyar Meteoritikai Társaság egyik szakmai tagozata

Tagozatvezető:
Kereszty Zsolt
A Meteoritical Society, IMCA, IMO és Magyar Csillagászati Egyesület tagja, aktív meteoritkutató, gyűjtő, amatőrcsillagász, az MTA Planetológiai és Geonómiai Albizottságának tagja. Weblapja ahol magyar és régi magyar meteoritok leírását látja: www.crbobs.hu
Email: info@meteoritok.org

A tagozat céljai, feladatai:  Célunk a jelenlegi és régi Magyarország területére hullott meteoritokkal kapcsolatos általános és szakmai feladatok koordinálása, szervezése.

Elősegítjük és együttműködünk ezen meteoritok történetének feltárásában, az ezzel kapcsolatos hazai és nemzetközi kutatási programokban és segítjük a hazai kutatók eredményeinek megismertetését a nagyközönséggel. Ismeretterjesztő és szakmai előadásokon, szakcikkekben, konferenciákon és a médiában népszerűsítjük ezen meteoritokat. Különös feladatunknak tekintjük a régi korokban hullott meteoritjaink kultúrkörének és emlékének ápolását, még ismeretlen történetük kutatását, a fellelhető példányok katalogizálását és elősegítjük az elérhető példányok minél szélesebb körű bemutatását. A hullási helyszínekre, múzeumokba időszakosan emléktúrákat szervezünk. Követjük, szervezzük a hazai légtérben felrobbanó és meteorit hullást produkáló tűzgömbökkel kapcsolatos szakmai munkát és segítjük a médiát szakmailag helytálló információkkal ellátni.

Elősegítjük és lehetőségeinkhez képest támogatjuk a régi és újabb kori meteoritjaink kiállításokon való bemutatását. Kapcsolatot tartunk a hazai és nemzetközi szakmai társszervezetekkel, különösképpen azokkal amelyek ezen meteoritokkal rendelkeznek, ezeket kutatják vagy szándékukban áll.

Szakmailag koordináljuk a hazánk területére hulló meteoritok megkeresését, kereső expedíciókat szervezünk és közreműködünk a megtalált meteoritok kutatóhelyekre, múzeumokba való eljutatásában.

A tagozat vezeti és karbantartja a magyarországi és egyben a Kárpát-medence területére hullott meteoritok listáját, adatbázisát, melyet a Magyar Meteoritikai Társaság weblapján keresztül tesz elérhetővé.

A hazánk területén talált meteoritnak vélt anyagok első körös szakmai azonosítását ingyenesen végezzük a nagyközönség számára. Ehhez kapcsolódóan a “házi meteorit azonosítással” kapcsolatos ingyenes írásaink megtalálhatók Társaságunk weblapján.