Menü Bezárás

Meteoritkráterek és impaktitok Tagozat

A Magyar Meteoritikai Társaság egyik szakmai tagozata

Tagozatvezető: Rezsabek Nándor
Üzemmérnök (BSc); környezettan szakos hallgató (BSc); tudományos újságíró; a Tudományos Újságírók Klubjának (TÚK) tagja; a Planetology.hu portál alapító főszerkesztője; a Rezsabek Nándor ScienceBlog bloggere; a Meteoritkráter Expedíció projekt vezetője

szakdolgozati-kutatási téma: meteoritkráterek geomorfológiai és környezeti szempontú vizsgálata

Elérhetőség: info@meteoritok.org

A tagozat céljai, feladatai:

pastedGraphic.pngA németországi Steinheim-kráter déli sánca (Meteoritkráter Expedíció projekt, Rezsabek Nándor felvétele)

A (főként) európai, valamint tengerentúli meteroritkráterekkel összefüggő adatok és információk gyűjtése, ezek in situ kutatása, vagy kutatásukban történő közreműködés.

A magyarországi és kárpát-medencei potenciális meteoritkráterekkel kapcsolatos adatok és információk gyűjtése, ezek in situ kutatása, kutatásukban történő közreműködés. Az eddig nem ismertek asztroblémek esetleges feltárása.

pastedGraphic_1.png

A lengyelországi Morasko-krátermező 3. jelzetű asztroblémjének krátertava (Meteoritkráter Expedíció projekt, Rezsabek Nándor felvétele)

Impaktitok engedélyes helyszíni begyűjtése. Impaktitokkal történő gyűjteménygyarapítási konzultáció és szaktanácsadás a tagság részére. Az impaktitgyűjtők közötti információáramlas elősegítése.

pastedGraphic_2.png

Impaktit az egyesült államokbeli Sierra Madera kráterből (Kereszty Zsolt adományozása, Rezsabek Nándor gyűjteménye, Rezsabek Levente felvétele)

Impakt eseményekkel, becsapódási kráterekkel és impaktitokkal kapcsolatos nyomtatott és elektronikus szak-, illetve ismeretterjesztő cikkek, valamint posztok írása-megjelentetése.

Meteoritkráterekkel és impakt eseményekkel is foglalkozó online felületek fenntartása.

Impakt eseményekkel, becsapódási kráterekkel és impaktitokkal kapcsolatos szakmai és népszerűsítő előadások megtartása konferenciákon és ismeretterjesztő programokon.

A tagságot érintő tárlatok kiállítási anyagának impaktitokkal történő kibővítésében történő segítségnyújtás és közreműködés.