Menü Bezárás

A Magyar Tűzgömbkamera hálózat ( MTH ) által rögzített tűzgömbök a rendszer 2021. októberi üzembeállása óta.

A kompozit képet az újabb és újabb tűzgömbökkel folyamatosan bővítjük.

Az MTH rendszer főbb adatai és feladatai:

  • cél: hazai meteorit találása
  • 6 db egyforma allsky7 vagy allsky7+ típusú állomás az ország különböző pontjain
  • 24 órás éjjel-nappali nagyfelbontású videórögzítés
  • 7-8 db jó minőségű kamera állomásonként
  • automata tűzgömbpozíció kimérés
  • saját pálya, sötétrepülés és lehullási zóna számítás
  • nyitott adatbázis mindenki számára
  • terepi kereső expedíciók koordinálása
  • a megtalált meteoritok kutatókhoz való eljuttatása
  • a meteoritok klasszifikációja, hivatalossá tétele, kiállítása.

A 2021-es évet a kamera telepítésekre, tesztüzemre szántuk, december 31.-ig összesen 4 állomást telepítettünk, ezek a következők: AMS78 Baja, AMS90 Győr, AMS91 Zalaegerszeg, AMS92 Bükk. További két kamerát 2022 első felében tervezünk installálni. A rendszer napi színtű karbantartását, ellenőrzését, a meteorok, tűzgömbök ellenőrzését, az ebből keletkező híreket, weblap, média és közösségi média tartalmakat 3-4 fő készíti, kezeli, de éjszakénként minimum 2 fő. Van külön pályaszámító csapatunk, akik a meteorok pályáját számítják, illetve ha meteorit hullás esély van akkor további 3 szakember mér és számol pozíciókat, pontos pályát, sötétrepülést és hullási zónát. Szinte minden fontosabb tűzgömbesemény hírét, adatait eljuttattuk tagjainkhoz, a médiához és kutatókhoz.

Az üzembe állt 4 kamera várakozásainkon felül teljesített, ugyanis 2021. október 13. és 2022. március 19. között 32 db tűzgömböt detektált. Az eltelt 5 hónap alatt így az átlag tűzgömbgyakoriság 6,4 db/hónap. Nyilván van hónap amikor többet és van amikor kevesebbet láttak, nem beszélve arról, hogy téli időjárás gyakrabban felhős, így van amiről lemaradunk. Számításaink szerint az általunk detektált tűzgömböknél a nagy többség anyaga teljesen elégett, nem ért felszínt meteoritikus anyag. Csupán egy esetben van erre némi esély a 2021. október 20. 16:28 UT-kor hullott tűzgömb esetében az analízis megenged néhány száz gr meteoritot, cseh kutatók Oddělení meziplanetární hmoty, Astronomický ústav AV ČR számítását itt láthatjuk.

Viszont a jövőre nézve bizakodók vagyunk, mert bizony nem egy nem két olyan tűzgömbünk volt, aminek fotografikus tömege ( ugyanis a csúcsfényességből következik egy közelítő meteortest tömeg ) már igen közel volt ahhoz, hogy a test túlélje az hullás közbeni teljes anyagvesztést ( abláció ) és esetleg földet érhessen valamennyi meteorit.

Megjegyzés az időpontok jelöléséhez: Az UT itt az UTC rövidítése, ami az egyeztetett világidő (angolul Universal Time Coordinated) rövidítése. Ehhez viszonyítjuk a Föld összes többi időzónáját, Magyarország a közép-európai időzónába tartozik – amit télen CET‑tel ( magyar jelölése gyakran KözEi ), nyáron CEST‑tel (magyarul elterjedt a Nyisz ) jelölünk -, ezért a magyar idő az UTC‑hez képest télen +1, nyáron +2 óra. A csillagászatban az UT illetve az UTC megjelölés terjedt el.

 

Szakmailag kiemelkedő érdekesség, hogy az MTH rendszere képes olyan videókat készíteni amikor a tűzgömb “fejének” időbeli változásait láthatjuk. Ez még külföldön is ritka látványosságnak számít.

A 2022. március 3. 00:17 UT tűzgömb GIF animációja:

 

A 2021. október 17. 18:23 UT tűzgömb GIF animációja:

 

Az MTH kamerái térképen.

Az AMS78 jelű bajai, AMS90 győri, AMS91 zalaegerszegi és AMS92 répáshutai állomásaink már üzemelnek, az AMS207 fülöpszállási és AMS79 nagyszénási kameraállomások telepítés alatt állnak. Zöld kamerafej jellel az állomások földrajzi helyzetét, sárga körökkel pedig a kamerák hatótávjait jelöltük. Látható, hogy Magyarország légterét teljesen lefedik kameráink, tehát jó idő esetén ezek a kamerák rögzítik a hazai és környező országok feletti meteorokat, tűzgömböket.