Menü Bezárás

Meteorit hullás Kanadában 2021. október 4.-én

Lake Lousie egy Brit Kolumbiai település, Kanadában. A gyönyörű hegyek, síterepek, kiránduló helyek és a közeli Louise-tó ideális hely a kikapcsolódni vágyóknak, egyfajta nyugalom szigete a környék.

Ez azonban 2021. október 4.-én éjjel kissé megváltozott. Ruth Hamilton helyi lakos talán épp másik oldalára fordult álmában, amikor a plafon irányából érkező becsapódásszerű hang és az arcára került valamilyen törmelék érzése ébresztette.

„Hirtelen felugrottam, felkapcsoltam a villanyt, de nem tudtam rájönni, hogy mi a fene történt” – emlékezett vissza később. Kábán körülnézve észrevett a párnáján ( ! ) egy fekete követ és némi törmeléket. És vajon mit tesz ilyenkor az észak-amerikai polgár a filmek szerint, na mit? Azonnal hívja a 911-et, mint ahogy Ruth is tette. Rövidesen megérkezett a rendőr járőr, felmérte a helyzetet és már hívta is a közeli építkezést a Kicking Horse Canyon-ban, hogy robbantottak-e az éjjel nem is olyan régen, hátha a robbantás egy darabja csapódott a tetőbe. Ők állították, hogy bizony nem, viszont láttak az égen egy nagyon éles fényt, ami villant és felrobbant. Ezek szerint ez a „valami” csak fentről, az űr irányából érkezhetett. Ruth megkönnyebbült, mert már arra gondolt, hogy valaki, be akart az éjjel ugrani hozzá és a fegyverét használta ehhez.

A szobát jobban megvizsgálva kiderült, hogy a váratlan vendég lyukat ütött a mennyezeten és végül Ruth párnáján landolt közvetlenül a feje mellett ! Elmondása szerint az ijedtségen kívül semmi baja nem történt, nem sérült ráadásul feldobódott attól, hogy a világűrből érkező meteorit landolt a párnáján. „Teljesen le vagyok nyűgözve attól a ténytől, hogy ez egy csillag, amely az égből szállt alá és talán több milliárd éves” – mondta sajátos szavaival. Megjegyezte még: „Az egyetlen dolog, amire gondolni tudok, az az, hogy értékes életünk, bármikor eltűnhet, még akkor is, ha úgy gondolod, hogy biztonságban van az ágyadban”. Mindezek ellenére vagy talán éppen az előbbiek miatt, Ruth meg kívánja tartani a meteoritot.

Ami az otthonában okozott károkat illeti, Ruth szerint biztosítója hamarosan megnézi a házat, hogy a meteorit által ütött tetőlyuk kárt fedezi-e a biztosítása. Szinte bizonyos, hogy ilyen kárigényt még nem nyújtottak be ehhez sőt más biztosítóhoz sem ( a múzeumok, gyűjtők hamarosan sok száz hanem ezerszeres áron fogják megvásárolni magát csak a lyukas tetőlemezt, a meteoritról nem is beszélve, feltéve ha mégis eladó lesz  – a szerk. megj. )

Ami Ruthot illeti, nem tervezi, hogy az űrből jött jövevénnyel való találkozás után csillagászattal foglalkozna behatóbban a jövőben. „Azt hiszem, ebből egy életre ennyi is elég lesz” – mondta.

A meteorit darabjait hamarosan kutatók fogják megvizsgálni, szinte bizonyos hogy hallunk még a különös Lake Lousie-i éjszaka ribillióját okozó kőzetről.

A hullás kísértetiesen hasonlít az 1954. november 30.-án hullott Sylacuga néven ismert, Oak Grove-i (USA, Alabama) meteoritra, ami szintén átütötte a tetőt és Ann Elizabeth Fowler Hodges-ot (1920–1972) a combjánál megsértette. Emellett több más tetőt átütő meteorit is ismert.

A képeken a lyukas mennyezet egy darabja, a párna és a meteorit darabjai láthatók.

( Kelowna Capital News cikke alapján )