Menü Bezárás

Decemberi tűzgömbök

A Magyar Meterotikai Társaság által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat ( MTH ), két nagyon fényes tűzgömböt is detektált 2021. decemberében.

 

Az egyik 2021. december 7.-én hullott 17:29 UT-kor, melyet több kameránk is látott, most a győri AMS90 jelű állomásunk északi kamerájának képét adjuk közre.

A számítások szerint a meteor Szlovákia északi része felett haladt, tehát nem magyar terület felett, a meteortest tömege teljesen elégett atmoszferikus útja során.

Kameráink 6-7 db erős robbanást és anyagleválást, szétaprózódást ún. fragmentálódást rögzítettek, a test anyaga valószínűleg lazább kondritikus, esetleg szeneskondrit lehetett.

Színe erősen zöldes volt, amit a levegő semleges oxigénje okoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Néhány nappal később 2021. december 17. -én 18:30 UT-kor egy másik tűzgömböt rögzítettek az MTH győri (AMS90), Zalaegerszegi (AMS91) és bajai (AMS78) állomásainak kamerái.

A jelenség szintén erős zöldes fényű kb. -10 mg-s , de halványabb és kevésbé fragmentálódó volt, mint ahogy a 7.-ei tűzgömbnél láttuk. Pályaszámoló munkatársunk Jäger Zoltán elsődleges számításai szerint a tűzgömb kb. Szolnok felett 86 km magasságban kezdett felizzani és fénye Szentgotthárd felett 51 km-en hunyt ki, anyaga teljesen elégett. A horizonttal csupán 8 fokot zárt be pályája. A képen a győri és a kisebb kép kivágaton a zalaegerszegi állomásaink képét adjuk most közre.

 

Utóbbi jelenségről az RTL Klub híradójának is nyilatkozott társaságunk, melyet itt érhet el a kedves olvasó. Link