Menü Bezárás

Egy különleges meteorit

Az NWA 12692 jelű és LL3.00 típusú, primitív anyagú kondrit meteorit mikroszkóp üveglemezre ragasztott, 30 mikron vastag, emiatt átlátszó, ún. vékonycsiszolatának polárszűrős, és GIF animációba konvertált makrós felvételei.
A fekete hátterű fázis a keresztpolarizált, a fehér hátterű a síkban polarizált fényben készült makrós kép. A színes ásványok az olivinek, a fehéres, szűrkések pedig többségében piroxének, a fekete részek a nem átlászó – ún. opak – akár FeNi fémes, FeNi-szulfidos fázisok.
A minta mérete 29 x 23 mm, a felvétel az eredeti képfelbontás kb. 30 %-a, most így 2000 px széles
Műszer: Canon 7D MarkII DSLR fényképezőgép+ Canon macro 100 mm EF 1:2:8 L IS USM objektív, ISO 400, 1/1000 s
Szűrők: 2 db Carl Zeiss síkpolarizált
Megfigyelhető, hogy az egyes, különböző típusú kerek kondrumok között alig van hely, ez szaknyelven a mátrix. A kondrumok nagyok, mm feletti is van köztük, peremük, belső ásványi szemcséik épek, nem töredezettek. Ez az ún. alacsony petrológiájű – azaz primitív – tehát 3-as kondritok jellemzője. Itt annyira épen maradtak a kondrumok, hogy ez a kő – szaknyelven kondrit – meteorit a nagyon ritka al és altípusba sorolható, emiatt kapta a 3.00 jelet ( a 00 az al altípus jelzője).
A 3.00-ból mindösszesen 4 db-ot találtak eddig a világon ! Ráadásul az NWA12692 jelű meteoritnak a darabjai szerencsére éppen Magyarországon vannak ! Gyakorlatilag világritkaság.
A primitív jelző arra utal, hogy a meteorit jelenlegi összetétele alig-alig módosult az eredeti ősi, 5 milliárd éves szoláris köd gáz és poranyagához képest. Magyarul lényegében az eredeti poranyagot látjuk, amiből mi is és a Föld is összeállt később. Tudományos szempontból tehát ez a minta szinte felbecsülhetetlen, mert közvetlenül tanulmányozható vele az eredeti ős naprendszer anyaga.
Szerencsére nemcsak külföldön, hanem itthon is mérik tulajdonságait pl. Rezes Dániel az ELTE meteoritkutatója.
A meteorit mindössze 373 gr össztömeget kitevő darabjait nomádok találták Mali sivatagos részein, még 2012-ben. Klasszifikációját már én szerveztem 2019-ben, a minta tudományos leírója Prof Dr Carl Agee, a University of New Mexico ( UNM ) alacsony petrológiás meteoritok szakértője volt.
Az NWA 12692 részletes leírása a Meteoritkai Közlönyben ( Meteoritical Bulletin ) itt található: https://www.lpi.usra.edu/meteor/metbull.php?code=70116
A 2. képen a meteorit egy szeletének makrós képe látható a sűrűn teleszórt, kerekded kondrumokkal. A kondrumok régen átolvadt, majd üvegesen megdermedt kőzetgömböcskék, a görög mag szóból. A kondrumokat tartalmazó meteoritok a kondritok, amik a kőmeteoritok legnépesebb családját alkotják.
A 3. képen a kondrumok láthatók.