Menü Bezárás

Valentin-napi tűzgömb – 2022. február 14. 20:38

Újabb tűzgömböt detektált a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT), Magyar Tűzgömbkamera Hálózata (MTH).

A 2 nagyobbat és egy kisebbet robbanó tűzgömböt 2022. február 14.-én este helyi idő szerint 20:38-kor detektálta az MTH győri AMS90 jelű allsky7 állomásának É-Ny-i kamerája. A kb 2 másodpercig feltűnő jelenség viszonylag gyors lefolyású volt és  az alfa Ari (azaz Hamal ) nevű csillag alatt indult az Aries csillagképből a Cet csillagkép felé. Ekkor az ország a Balatontól keletre részben vagy teljesen felhős volt, így a fényes meteort most a nyugati határhoz közelebb eső területekről lehetett megfigyelni. Hangjelenségről nem érkezett jelentés.

Jäger Zoltán kollégánk tájékoztató pályaszámítása szerint a tűzgömb Ausztriában, Bécs és Graz között kb. 100 km magasan tűnt fel és 72 km magasan hunyt ki és anyaga teljesen elégett. A pozíciószámítást megnehezíti, hogy csak két állomásunk rögzítette az eseményt, ráadásul a tűzgömb szinte pont szembejött a zalegerszegi kameránkkal, így a kicsi kimérhető rálátási szög, növeli a pontatlanságot.

A nagyközönség ismételt megnyugtatása érdekében elmondjuk, hogy ilyenkor január-február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, csupán azért tűnik, hogy több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások, mint amilyen az MTH hálózata is.

Az MMT azért építette ki kamerahálózatát, hogy a modern eszközök segítségével, kimérhetők legyen a meteoritot produkáló tűzgömbök. Szakembereink így ki tudják majd számítani, a hulló test pályáját, a fénykihunyás után a szelek által módosított, közel szabadesésben történő testek lehullását, és végül a hullási zónát. Hogy ezután szakszerűen megkereshessük az új magyar meteorit darabjait, amit aztán reményeink szerint magyar kutatók megvizsgálhatnak.

 
Íme a Valentin-napi tűzgömb fényképe:
És a róla készült video: