Menü Bezárás

Fényes tűzgömb – 2022. február 19. 23:40

Újabb fényes tűzgömböt detektált a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT), Magyar Tűzgömbkamera Hálózata (MTH).

A tűzgömböt 2022. február 19.-én éjjel helyi idő szerint 23:40-kor detektálták az MTH győri AMS90, bükki AMS92 és a zalaegreszegi AMS91 jelű allsky7 állomásai. A meteor ezúttal győri állomásunk északra néző felvételén volt a legfényesebb, ekkor a Cepheus csillagképből indulva a Lacerta csillagkép felé húzott el. A becsült csúcsfényesség -8 -10 mg, színe kezdetben fehér, majd átváltott sárgára, végül zöldre, majd kihunyva ismét fehér volt. Irányát tekintve az AMS90 állomás É-ra látta, ami magasságát tekintve már nem magyar légtér. A tűzgömb sebessége a jelenség vége felé lassult, valószínűleg távolodott a győri állomástól, a fényes meteor kb. 5,5 másodpercig látszódott. A bükki állomásunk is szépen detektálta a tűzgömböt, itt a kamera a jelenség végét már nem láthatta, mert a meteor a környező hegyek takarásába került.

2021. december 7.-e óta ez a 8. (!) fényes tűzgömb ami Magyarországról is látható volt, ilyenkor nem szokatlan az ilyen fényes meteor aktivitás, a meteorfizikai szakma előtt már régebb óta ismert, hogy december-február időszaka a tűzgömb szezon.

Tűzgömbök azok a fényes meteorok, amik elérik vagy meghaladják a Vénusz bolygó legnagyobb látható fényességét a – 5  fényrendet, vagy ahogy a csillagászatban nevezik, magnitúdót. Ha a tűzgömb hanghatással, pl. hangrobbanással, vagy többszörösen robbanó anyag esetén mennydörgés sorozattal jár, akkor bolidának hívják. Azok a bolidák amelyek fényessége meghaladja a -17 magnitúdót, a szuperbolidák. Ezek megmaradó anyaga igen nagy valószínűséggel eléri a felszínt, a földre hullott tűzgömbök anyagát nevezzük meteoritnak.

A győri állomásunk felvétele:

A bükki állomásunk felvétele:

A győri állomás videója:

 

A tűzgömb pályája térképen:  

Jäger Zoltán kollégánk tájékoztató pályaszámítása szerint a tűzgömb Csehország légterében mozgott, kb. 79,4 km magasan tűnt fel és alacsonyan 25,5 km magasan hunyt ki.

 

Tájékoztató megjegyzés !

A nagyközönség ismételt megnyugtatása érdekében elmondjuk, hogy ilyenkor január-február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, csupán azért tűnik, hogy több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások, mint amilyen az MTH hálózata is.

Az MMT azért építette ki kamerahálózatát, hogy a modern eszközök segítségével, kimérhetők legyen a meteoritot produkáló tűzgömbök. Szakembereink így ki tudják majd számítani, a hulló test pályáját, a fénykihunyás után a szelek által módosított, közel szabadesésben történő testek lehullását, és végül a hullási zónát. Hogy ezután szakszerűen megkereshessük az új magyar meteorit darabjait, amit aztán reményeink szerint magyar kutatók megvizsgálhatnak.
Minden jog fenntartva: MMT, alsky7.net