Menü Bezárás

Darabolódó lassú tűzgömb – 2022. február 20. 19:40

Újabb fényes tűzgömböt detektált a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT), Magyar Tűzgömbkamera Hálózata (MTH).

A tűzgömböt 2022. február 20.-án este helyi idő szerint 19:40-kor detektálta az MTH bükki AMS92 és a bajai AMS78 jelű állomása. A fényes meteor 6,5 másodperces, közel horizonttal párhuzamos útja során – de a végén különösen erősen – darabolódott, fragmentálódott. A részben felhő mögött száguldó meteort bükki állomásunk É-Ny-ra néző kamerája rögzítette, mozgása Ny-ról É-ra tartott az Andromeda, Lacerta csillagképekben.

2021. december 7.-e óta ez a 9. (!) fényes tűzgömb ami Magyarországról is látható volt, ilyenkor nem szokatlan az ilyen fényes meteor aktivitás, a meteorfizikai szakma előtt már régebb óta ismert, hogy december-február időszaka a tűzgömb szezon.

Tűzgömbök azok a fényes meteorok, amik elérik vagy meghaladják a Vénusz bolygó legnagyobb látható fényességét a – 5  fényrendet, vagy ahogy a csillagászatban nevezik, magnitúdót. Ha a tűzgömb hanghatással, pl. hangrobbanással, vagy többszörösen robbanó anyag esetén mennydörgés sorozattal jár, akkor bolidának hívják. Azok a bolidák amelyek fényessége meghaladja a -17 magnitúdót, a szuperbolidák. Ezek megmaradó anyaga igen nagy valószínűséggel eléri a felszínt, a földre hullott tűzgömbök anyagát nevezzük meteoritnak.

A bükki állomásunk felvétele:

A bajai állomásunk felvétele:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bükki állomásunk videó felvétele:

 

A tűzgömb pályája térképen:  

Jäger Zoltán kollégánk tájékoztató pályaszámítása szerint a tűzgömb Szlovákia légterében izzott fel, kb. 83,9 km magasan és 45,4 km magasan hunyt ki.

Tájékoztató megjegyzés !

A nagyközönség ismételt megnyugtatása érdekében elmondjuk, hogy ilyenkor január-február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, csupán azért tűnik, hogy több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások, mint amilyen az MTH hálózata is.

Az MMT azért építette ki kamerahálózatát, hogy a modern eszközök segítségével, kimérhetők legyen a meteoritot produkáló tűzgömbök. Szakembereink így ki tudják majd számítani, a hulló test pályáját, a fénykihunyás után a szelek által módosított, közel szabadesésben történő testek lehullását, és végül a hullási zónát. Hogy ezután szakszerűen megkereshessük az új magyar meteorit darabjait, amit aztán reményeink szerint magyar kutatók megvizsgálhatnak.