Menü Bezárás

Tűzgömb 2022. február 25. 02:46

Újabb tűzgömböt detektált a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT), Magyar Tűzgömbkamera Hálózata (MTH).

A tűzgömböt 2022. február 25.-án éjjel helyi idő szerint 02:46-kor rögzítette az MTH bükki AMS92 és győri AMS90 jelű allsky7 állomása. A fényes meteor 1,5 másodperces útja során, a horizonttal élesebb szöget zárt be a bükki állomásunk É-K-re néző kamerájának felvételén. A fehér színű tűzgömb egyszer robbant, majd fénye kihunyt, anyaga teljesen elégett. Iránya, horizont feletti magassága alapján, valahol Ukrajna felett érhetett a Föld légkörébe.

2021. december 7.-e óta ez a 10. (!) fényes tűzgömb ami Magyarországról is látható volt, ilyenkor nem szokatlan az ilyen fényes meteor aktivitás, a meteorfizikai szakma előtt már régebb óta ismert, hogy december-február időszaka a tűzgömb szezon.

Tűzgömbök azok a fényes meteorok, amik elérik vagy meghaladják a Vénusz bolygó legnagyobb látható fényességét a – 5  fényrendet, vagy ahogy a csillagászatban nevezik, magnitúdót. Ha a tűzgömb hanghatással, pl. hangrobbanással, vagy többszörösen robbanó anyag esetén mennydörgés sorozattal jár, akkor bolidának hívják. Azok a bolidák amelyek fényessége meghaladja a -17 magnitúdót, a szuperbolidák. Ezek megmaradó anyaga igen nagy valószínűséggel eléri a felszínt, a földre hullott tűzgömbök anyagát nevezzük meteoritnak.

A bükki állomásunk felvétele:

A bükki állomásunk videofelvétele:

Tájékoztató megjegyzés !

A nagyközönség ismételt megnyugtatása érdekében elmondjuk, hogy ilyenkor január-február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, csupán azért tűnik, hogy több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások, mint amilyen az MTH hálózata is.

Az MMT azért építette ki kamerahálózatát, hogy a modern eszközök segítségével, kimérhetők legyen a meteoritot produkáló tűzgömbök. Szakembereink így ki tudják majd számítani, a hulló test pályáját, a fénykihunyás után a szelek által módosított, közel szabadesésben történő testek lehullását, és végül a hullási zónát. Hogy ezután szakszerűen megkereshessük az új magyar meteorit darabjait, amit aztán reményeink szerint magyar kutatók megvizsgálhatnak.