Menü Bezárás

Telihold fényességű tűzgömb – 2022. március 3. 01:17

Nagyon fényes tűzgömböt detektált a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT), Magyar Tűzgömbkamera Hálózata (MTH).

A tűzgömböt 2022. március 3.-án éjjel helyi idő szerint 01:17-kor rögzítette az MTH bajai AMS78, győri AMS90 és zalaegerszegi AMS91 jelű allsky7 állomása. A közel telihold fényességűre becsült kirívóan fényes, robbanó zöldes színű meteor 4,1 másodpercig látszódott.

Három kameránk adatai szerint a jelenség nagyjából a zalaegerszegi kamera felett látszódott,  de a bajai állomásunkhoz is közel volt, ezért az is fényesnek látta, a győri kameráink már kissé halványabbnak, hiszen azok távolabb estek. A tűzgömb egyenletesen fényesedett fel, majd útja során egyszer nagyot robbant, ekkor érte el zöldes színben pompázva a telihold fényét, ezt követően 3-4 darabra szakadt és kihunyt. A győri kamerán közel függőlegesen Ny-ról D felé tartott, a bajai állomás 45 fokos szögben Ny-ról É-ra tartónak látta, a zalaegerszegi kamerák pedig közel zenitben detektálták. Utóbbi kamera ezen a képen lemaradt a jelenség végéről.

A tűzgömb a Balatontól kissé É-Ny-ra 90,3 km magasan izzott fel, és 34,5 km-en hunyt ki, anyaga elégett.

2021. december 7.-e óta ez a 13. (!) fényes tűzgömb ami Magyarországról is látható volt, ilyenkor nem szokatlan az ilyen fényes meteor aktivitás, a meteorfizikai szakma előtt már régebb óta ismert, hogy december-február időszaka a tűzgömb szezon. 

Tűzgömbök azok a fényes meteorok, amik elérik vagy meghaladják a Vénusz bolygó legnagyobb látható fényességét a – 5  fényrendet, vagy ahogy a csillagászatban nevezik, magnitúdót. Ha a tűzgömb hanghatással, pl. hangrobbanással, vagy többszörösen robbanó anyag esetén mennydörgés sorozattal jár, akkor bolidának hívják. Azok a bolidák amelyek fényessége meghaladja a -17 magnitúdót, a szuperbolidák. Ezek megmaradó anyaga igen nagy valószínűséggel eléri a felszínt, a földre hullott tűzgömbök anyagát nevezzük meteoritnak.

 

A bajai állomásunk felvétele:

A zalaegerszegi állomásunk felvétele:

A győri állomásunk felvétele:

A bajai állomásunk video felvétele :

( megj.: a tűzgömb mellett párhuzamosan futó fénypont a tűzgömb fényének becsillanása a kamerabúrán )

 

A tűzgömb anyagának darabolódása (fragmentálódás) az utolsó egy másodpercben, Baja:

 

A tűzgömb kompozit képe a zalaegerszegi kamerán:

 

A tűzgömb pályája ( Jäger Zoltán számítása alapján ):

 

A tűzgömb fejlődése a hullás közben:

 

Tájékoztató megjegyzés !

A nagyközönség ismételt megnyugtatása érdekében elmondjuk, hogy ilyenkor január-február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, csupán azért tűnik, hogy több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások, mint amilyen az MTH hálózata is.

Az MMT azért építette ki kamerahálózatát, hogy a modern eszközök segítségével, kimérhetők legyen a meteoritot produkáló tűzgömbök. Szakembereink így ki tudják majd számítani, a hulló test pályáját, a fénykihunyás után a szelek által módosított, közel szabadesésben történő testek lehullását, és végül a hullási zónát. Hogy ezután szakszerűen megkereshessük az új magyar meteorit darabjait, amit aztán reményeink szerint magyar kutatók megvizsgálhatnak.