Menü Bezárás

Meteoritkráterek és impaktitok Tagozat

A Magyar Meteoritikai Társaság egyik szakmai tagozata

Tagozatvezető: Rezsabek Nándor
alkalmazott környezetkutató (környezetbiztonsági menedzser szakirány) (BSc); üzemmérnök (BSc); a Meteoritkráter Expedíció kutatási projekt vezetője; tudományos újságíró, a TÚK tagja; a Planetology.hu bolygótudományi portál alapító-főszerkesztője; a Parallaxis Podcast szerkesztő-műsorvezetője; a Rezsabek Nándor ScienceBlog bloggere; a WJLF Környezetbiztonsági Tanszékének megbízott munkatársa

szakdolgozati-kutatási téma: meteoritkráterek geomorfológiai és környezeti szempontú vizsgálata

Elérhetőség: meteoritkrater@gmail.com

A tagozat céljai, feladatai:

pastedGraphic.pngA németországi Steinheim-kráter déli sánca (Meteoritkráter Expedíció projekt, Rezsabek Nándor felvétele)

A (főként) európai, valamint tengerentúli meteroritkráterekkel összefüggő adatok és információk gyűjtése, ezek in situ kutatása, vagy kutatásukban történő közreműködés.

A magyarországi és kárpát-medencei potenciális meteoritkráterekkel kapcsolatos adatok és információk gyűjtése, ezek in situ kutatása, kutatásukban történő közreműködés. Az eddig nem ismertek asztroblémek esetleges feltárása.

pastedGraphic_1.png

A lengyelországi Morasko-krátermező 3. jelzetű asztroblémjének krátertava (Meteoritkráter Expedíció projekt, Rezsabek Nándor felvétele)

Impaktitok engedélyes helyszíni begyűjtése. Impaktitokkal történő gyűjteménygyarapítási konzultáció és szaktanácsadás a tagság részére. Az impaktitgyűjtők közötti információáramlas elősegítése.

pastedGraphic_2.png

Impaktit az egyesült államokbeli Sierra Madera kráterből (Kereszty Zsolt adományozása, Rezsabek Nándor gyűjteménye, Rezsabek Levente felvétele)

Impakt eseményekkel, becsapódási kráterekkel és impaktitokkal kapcsolatos nyomtatott és elektronikus szak-, illetve ismeretterjesztő cikkek, valamint posztok írása-megjelentetése.

Meteoritkráterekkel és impakt eseményekkel is foglalkozó online felületek fenntartása.

Impakt eseményekkel, becsapódási kráterekkel és impaktitokkal kapcsolatos szakmai és népszerűsítő előadások megtartása konferenciákon és ismeretterjesztő programokon.

A tagságot érintő tárlatok kiállítási anyagának impaktitokkal történő kibővítésében történő segítségnyújtás és közreműködés.